Viimeksi päivitetty 11.12.00

Teknillinen korkeakoulu
Matematiikan laitos

Mat-1.415 V3 ilmoitustaulu

Uusin asia on päällimmäisenä. Pari viimeisintä on myös kotisivun Ajankohtaista-osassa.

Kaikki kertyneet tiedotteet, uusin päällä

Pe 24.11.00 2. välikokeen tulokset ovat paikallaan

Pe 17.11.00 Uusittu fourier.mws täällä. Tulee myös html-muodossa lounaan jälkeen. Tässä on koottuna perustyöskentely Fourier-sarjoilla. Uutena piirteenä on taajuusspektrien piirto, joka hoituu oikein mukavasti luennolla kaavailemallani jana -funktiolla, joka on ohjelmat.mpl:ssä myös. Tällainen tyyli antaa ällistyttävän helpon tavan tehdä monenlaisia grafiikkajuttuja pelkkää perusplottia käytellen. Itse jana-funktion koodi on tässäkin: (Vastaavaa tapaa käytettiin mm. keväällä iteraatioiden "cobweb"-piirroksissa (kts. [HAM]-kirja s. 67)

jana:=(x,y)->plot([[x,0],[x,y]],thickness=3,color=blue):

# Esim. kosinisarjan amplitudispektri:
# plots[display]([seq(jana(n,abs(an)),n=1..6)],axes=box);
Nyt on Fourier-sarjoilla operoiminen pelkkää nautiskelua!!

To 16.11.00 trigsiev lisätty ohjelmat.mpl-tiedostoon. Tällä vältytään assume-komennoilta (ja niiden haitoilta).

Ke 15.11.00 Harjoituksissa ilmeni sellainen kummallisuus, että read("ohjelmat.mpl"): aiheutti tyhjiä plotteja ym. Tutkittuani asiaa huomasin, että tiedostossa oli rivi f:='f':tangtaso:= ... . Siis jos read-käskyn ajaa ( lue ajoi) f:n määrittelemisen jälkeen, niin f:n määritys katosi. Nyt tuo rivi on siirretty vahvan kommenttirisuaidan taakse ja kopioitu sekä www-sivulle että kurssihakemistoon. Olen pahoillani tästä aiheutuneista henkisistä ja ruumiillisista kärsimyksistä.

Fri Nov 10 14:47:11 EET 2000 www-sivujen päivitys jäädytetään tähän pisteeseen ennen 2. välikoetta, rauhallista ja antoisaa matemaattista viikonloppua.

pe 10.11.00 Välikoealue
Sovittiin luennolla, että se on siitä mihin viimeksi jäätiin, aina Z-muunnoksen konvoluutiolauseeseen saakka. Siten z-konvoluutiolausetta ei ole pakko osata vielä, mutta toki sitä saa käyttää.
Koepaperissa on mukana Laplace-ja Z-muunnoskaavoja. Laplace-muunnoskaavat ovat samat kuin harj. 6 paperissa (+ mahd. jokin lisäkaava). z-muunnoskaavat ovat periaatteessa samanlaisia, toki pitää osata z-muunnoksen määritelmä ja geometrisen sarjan (äärettömän ja äärellisen) summan kaava ihan itse.

Välikoeviikolla 46 pidetään jälleen vain loppuviikon harj. Tiistaina on ylimääräinen "interaktiivinen harjoitus" + välikoetehtävien selitys- ja kommentointitilaisuus.

Jos GLJ-kirjoista on puutetta jollakulla, kannattaa ottaa yhteyttä Seija Airakseen mat. laitoksen kirjastossa, hänellä on ehkä vielä yksi V3-oppilaille varattu kappale tarjolla. pe 3.11.00 Nyt ovat harj 8 kokonaisuudessaan saatavissa.

to 2.11.00 Tehtävän 1 ratkaisussa, jota Juho kehitteli, ajoin takaa seuraavanlaista jaottelua:

xx := (-1+exp(-t+2*Pi)*t-2*exp(-t+2*Pi)*Pi+exp(-t+2*Pi))*H(t-2*Pi)+t*exp(-t)

# Tämä muoto tuli minun ws:ssäni suoraan IL:llä, ellei, niin
# xx:=collect(xx,H(t-2*Pi));

xx1:=op(1,xx);xx2:=op(2,xx);plot([xx1,xx2],t=0..10);

Näin saadaan luonnolliset komponentit erilleen. Tosin tässä tehtävässä ne näkyvät varsin hyvin jo koko ratkaisun xx plotista. Minulla oli mielessäni tehtävä, jossa esiintyy oikeasti värähtelyä.
Tästäpä löytyi valmis sopiva

ke 1.11.00 Loppuviikon tehtävästä 2 puuttui numeeriset arvot. Nyt ne ovat mukana juuri päivitetyissä harj7-tiedostoissa ja myös tässä: (Latex-syntaksia, lienee helppo tulkita)

Massat ja jousivakio(t): $m_1=1, m_2=2, m_3=2, k=1$ \\
Alkuehdot:$x_1(0)=1, x_2(0)=2, x_3(0)=3, x_1'(0)=x_2'(0)=x_3'(0)=0 .$ \\
Ulkoinen voima (heräte): $f(t)=\cos \omega t$, olkoon $\omega=1 .$

ma 30.10.00 Tehtävään 4 (AV) liittyvää lisäohjetta

pe 27.10.00 Tehtävät 7 komeilevat nyt kokonaisuudessaan.

to 26.10.00 Ai niin, ne 3 ASCII-merkkiä (Heavisiden funktio Matlabilla). No eipä muuta kuin:

               t > 0
Kirjoitin sen ihan Matlab-funktioksi kommentteineen kaikkineen: tänne
Piirrettäessä on turha jakaa 100:aan osaan, 4 pistettä riittää: yksi kaukana vasemmalla, yksi hyvin lähellä hyppypistettä vasemmalla, yksi hyvin lähellä hyppypistettä oikealla, neljäs kaukana oikealla.

ma 23.10.00 1. välikokeen tulokset ovat saatavilla, etsipä täältä.

Pe 20.10.00 Harjoitus 6 tehtävät myös torstaiksi ovat kokonaisuudessaan H-hakemistossa. Kannattaa ottaa .ps-versio (muidenkin kuin Kirsin), sillä minun "latextopdf":ni ei imaise kuvia mukaan.

Ke 18.10.00 Harjoitustehtävätiedostot ovat myös .ps-muodossa (jotta Kirsikin saa varmasti auki).

Tue Oct 17 15:06:52 EEST 2000 Uusi versio harj5:stä. Ei muuta, mutta pieni täsmennys matriisiexp-funktioselostukseen, vanhassa oli liian ylimalkaisesti puhuttu 2x2-nilpotenttisuudesta, tässä siis nyt täsmällisesti. (Kannattaa kokeilla 6-tehtävässä, harhaanjohtava väite tuli ilmi Helin 6-tehtävän ratkaisun yhteydessä.)

Fri Oct 13 13:31:41 EEST 2000 Ei kannata roikkua webissä siltä varalta, että jotain ratkaisevaa välikoetärppiä ilmaantuisi. Paremmin aika tulee käytetyksi Laode:n BdiP:n ja muiden prujujen parissa. (Jos jollain on Kreyszig (ainakin yksi tämänsuuntainen kysely), niin sieltäkin löytyy kaikki tarpeellinen.) Hyvää viikonloppua ja pärjäilyä välikokeissa, tehtäviä syntyy parhaillaan suuren inspiraation vallassa!

1. välikoe ma 16.10. klo 16-19, salissa K (päärakennuksessa)
1. välikoealue

6.10.00 Harj. 4 alkuviikon tehtävä 3 saattaa näyttää "työtapaturmalta" sikäli, että ominaisarvot ovat kompleksiset, vaikka sitä ei vielä ehditty luennolla käsitellä.

Tässä on kauniilla käsialalla kirjoitettu :-) skannattu luentokalvo ensi viikkoa ennakoiden. Siinä on selkeä algoritmi, miten menetellään. Asiasta voi lukea myös sekä Laode-kirjan sivuilta 226 - 229 että BdiP: s. 381 -> . Tarkoitus on tässä kaikin tavoin tehdä kompleksiluvuilla laskenta tutuksi ja karistaa sellainen toiveajattelu, että jos kokeissa olisikin pelkästään tapauksia ("eri suuret reaaliset").


25.9.00
6.10.00 Harj. 4 alkuviikon tehtävä 3 saattaa näyttää "työtapaturmalta" sikäli, että ominaisarvot ovat kompleksiset, vaikka sitä ei vielä ehditty luennolla käsitellä.

Tässä on kauniilla käsialalla kirjoitettu :-) skannattu luentokalvo ensi viikkoa ennakoiden. Siinä on selkeä algoritmi, miten menetellään. Asiasta voi lukea myös sekä Laode-kirjan sivuilta 226 - 229 että BdiP: s. 381 -> . Tarkoitus on tässä kaikin tavoin tehdä kompleksiluvuilla laskenta tutuksi ja karistaa sellainen toiveajattelu, että jos kokeissa olisikin pelkästään tapauksia ("eri suuret reaaliset").

25.9.00

20.9.00 Harj. no 2 ovat saatavissa (harj2.pdf). Niissä viitataan Laode-kirjan sivuihin. Kannattaa käydä hakemassa vaikka minulta paperiversio.

Luentoajat päätettiin näin: Tasan 10.00 - 11.30, sitten syömään ja harj. normaalisti 12.15.

30.9.00 Ilmoittautuminen syksyn 2000 V3-kurssille

Ilmoittautuminen on luullakseni kätevämpää pienellä joukolla toimittaessa tehdä webtopin ohitse yksinkertaisesti ottamalla Tämä varsin vaatimaton "lomake" ja lähettämällä se maililla minulle:heikki.apiola@hut.fi Mail-otsikoksi: V3-ilmoittautuminen
Olipa luuloni oikea tai ei, tehdään se nyt näin.

29.8.00 Kysymys V3-suorituksesta

> ..
> Minulla on todennäköisesti syksyllä edessä sellainen tilanne, että joudun
> suorittamaan aikataulusyistä v3-kurssin enemmän tai vähemmän tenttien -
> kolmeen harkkaan kun en pääse viikossa paikan päälle.
> ...
> Onko tilanne se, että harjoitustehtäväpaketin saan käsiini vasta tentin
> jälkeen? Itse olen oppinut parhaiten matematiikkaa juuri harkkatehtäviä
> laskemalla, joten tuleeko minun siis opiskella kurssi ikään kuin
> "jälkijunassa", eli tehdä päätentin jälkeen harkat ja ilmoittautua vasta
> seuraavaan mahdolliseen tenttiin?
Vastaus
Ehkä nuo vaatimukset on muotoiltu liian kaksijakoisesti. Tämä tentin jälkeen tehtävien hakeminen on eräänlainen epätoivoinen ääritapaus, jota en kenellekään suosittele.
Jos on mahdotonta päästä paikalle harjoituksiin, on ilman muuta järkevää tehdä tehtäviä mieluimmin samassa tahdissa muiden kurssilaisten kanssa ja luovuttaa kirjalliset ratkaisut minulle sovittuna ajankohtana ennen tehtävien käsittelyä harjoituksissa.
Huomautan myös, että keskimmäinen harjoitus on "tutorointiharjoitus" V2-kurssin tapaan. Siihen osallistuminen on sikäli vapaaehtoista, että sen aikana harjoitetaan neuvontaa ja pyritään vastailemaan kysmyksiin, mutta ei harrasteta suorituspisteiden keruuta.

Harjoitustehtävät ohjeineen tulevat webbiin, mutta kaikkea luennolla jaettavaa materiaalia ei mitenkään voidaa "webittää". "Etäopiskelijan" kannattaa siten huolehtia siitä, että saa jaettavan materiaalin käyttöönsä.


18.8.2000 Koulutusohjelmatoimikunnan kokouksessa 18.8. vahvistettiin seuraavanlaiset periaatteet suorittamiseen ja mahd. korvaamiseen muilla vastaaville kursseilla. Toteutustyylistä on täällä lisää.

Alkuun



Sivusta vastaa: Heikki Apiola  Heikin koti